Cuma, Aralık 03, 2010

Lemoniz




Lemoniz Nükleer Santralı, 1970 ve 80’li yıllarda İspanya’da nükleere karşı hareketin en önemli noktalarından biri oldu.

Yapımının başlaması ile birlikte ETA’nın direnişi ile karşılaşıldı. İlk olarak 1977’de yapım halindeki tesise saldıran ETA komandolarından (etarra) biri öldü. 1978 yılında ETA tesisteki iki reaktörden birine bomba yerleştirerek 2 işçinin ölümüne 2 işçinin de yaralanmasına yol açtı. Bu bombalama tesise de büyük hasar verdi. 1979 yılındaki prostesto gösterilerinde bir kişi vurularak öldü. Bunun üzerine 10 gün sonra ETA, tesisin türbin kısmına girerek yerleştirdiği bomba ile daha büyük bir zarara ve bir diğer işçinin ölümüne neden oldu.

1981 yılında ETA, tesisin şef mühendisini kaçırdı ve tesisin yıkılması için 1 hafta süre verdi. Bunun üzerine Bilbao’da ETA’ya karşı mühendisin serbest bırakılması için büyük bir gösteri yapıldı. Süre dolduktan sonra ETA mühendisi öldürdü. Bu olayın üzerine ETA’ya karşı ilk karşıt hareketler başladı.

Şef mühendisin ölümü üzerine inşaat mecburen durdu, işletmeci şirket IBERDOLA ise Bask hükümetinin tesise desteğini alıncaya kadar devam etmeme kararı aldı. 1983 yılında nükleer gelişim programı İspanyol hükümetince iptal edildikten sonra Lemoniz hayata geçirilemeden inşaat halinde kaldı.

Hiç yorum yok: